Vitamine K

Wat voegt het toe?

De volgende claims over de werking van vitamine K zijn wetenschappelijk bewezen en goedgekeurd door de Europese Commissie:

  • Vitamine K ondersteunt het behoud van normale botten
  • Vitamine K ondersteunt een normale bloedstolling

Waar zit het allemaal in?

Vitamine K, ookwel fylloquinon (K1) of menaquinon (K2), is een vetoplosbare vitamine die deels door bacteriën in onze darmen aangemaakt wordt. Vitamine K1 zit met name in: groene bladgroenten en plantaardige olie. Vitamine K2 zit met name in: eieren, kip, vlees en zuivelproducten.

Wat is de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid?

Voor vitamine K is in Nederland door de Gezondheidsraad geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) of adequate inneming (AI) vastgesteld. In Amerika geldt voor volwassenen een aanbeveling van 90 - 120 mcg per dag.

Er is voor vitamine K geen veilige bovengrens vastgesteld door de Gezondheidsraad, omdat er weinig tot geen nadelige effecten van een hoge inname bekend zijn en omdat een teveel aan vitamine K in de praktijk niet voor komt.

Personen die bloedverdunners of antistollingsmiddelen gebruiken, moeten voorzichtig zijn met het gebruik van voedingssupplementen die vitamine K bevatten. Het is verstandig in dat geval vooraf de huisarts of specialist te raadplegen.

Het helpt tegen

Een (chronisch) vitamine K tekort komt vooral voor bij langdurig antibioticagebruik. Het kan leiden tot:

  • Vertraagde bloedstolling
  • Bloedingen