Mangaan

Wat voegt het toe?

De volgende claims over de werking van mangaan zijn wetenschappelijk bewezen en goedgekeurd door de Europese Commissie:

  • Mangaan ondersteunt de bescherming van cellen tegen oxidatie
  • Mangaan ondersteunt het behoud van normale botten
  • Mangaan ondersteunt de normale vorming van bindweefsel

Waar zit het allemaal in?

Mangaan is een spoorelement. Het wordt niet door ons lichaam aangemaakt. Mangaan zit met name in: bladgroenten, fruit, graanproducten, noten, rijst, thee, vis en vlees.

Wat is de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid?

Een tekort aan mangaan komt nauwelijks voor, omdat kalium in veel voedingsmiddelen zit. Er is door de Gezondheidsraad geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) of adequate inneming (AI) voor mangaan vastgesteld. In Amerika geldt voor volwassenen een aanbeveling van 1,8 - 2,3 mg per dag.

Calcium, fosfor en ijzer beïnvloeden de opname van mangaan. Bij een hoog gehalte aan deze mineralen vermindert de opname van mangaan, bij een laag gehalte neemt de opname van mangaan toe.